از گذشته تا به امروز نقش زنان و مادران در مدیریت اقتصادی خانواده بسیار برجسته است. اگرچه مردان به طور سنتی مولد ثروت مالی در خانوارهای ایرانی هستند، اما نقش زنان به ویژه زنان خانه دار را در اداره اقتصاد خانواده نباید فراموش کرد. آنها با انجام خدمات در منزل و صرفه جویی مناسب به اقتصاد خانوار کمک می کنند. در عین حال زنانی که با درآمد مستقیم کار می کنند نیز در مدیریت اقتصادی خانواده بسیار کمک کننده هستند.
به گزارش هنر مدرسه، نقش زن و مادر در خانواده، به ویژه در دنیای امروز که زنان در کنار مردان وارد عرصه های اجتماعی و اشتغال شده اند، جایگاه ویژه ای دارد و به موضوعی محوری در زندگی تبدیل شده است، اما علاوه بر توجه به نقش زنان شاغل. نقش غالب زنان خانه دار در اقتصاد خانواده که فراموش می کند آنها به طور غیرمستقیم بر اقتصاد خانواده تأثیر می گذارند، شاید به این دلیل که کارشناسان معتقدند نسل به نسل زنان آموخته اند که با منابع مالی مختلف، اقتصاد خانواده را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنند. بزرگ به کوچک در دنیای امروز این امر مستلزم آموزش و مهارت های لازم است.
علیرضا شریفی یزدی، جامعه شناس و روانشناس اجتماعی در گفت وگو با هنر مدرسه. نقش زنان و مادران در اقتصاد خانواده و وی مدیریت اقتصادی خانواده را اینگونه توضیح می دهد: از منظر تاریخی و وضعیت جامعه، نقش زندگی در جامعه از گذشته تقسیم شده است و زن و مرد هر کدام نقش های متفاوتی را بر عهده می گیرند. بر اساس مطالعه انجام شده در کشور، مردان مسئول تولید منابع اقتصادی اقتصاد خانواده بودند، اما این بدان معنا نیست که زنان در این فرآیند نقشی نداشته اند.
وی با اشاره به اینکه بخش بزرگی از مدیریت مالی در خانوادههای ایرانی مستقیماً توسط زنان و مادران انجام میشود، میگوید: نسل به نسل زنان آموختهاند که با منابع مالی متفاوت، بهصورت آزمایشی و آزمایششده، مدیریت دانش دانشگاهی در حد بالایی نیست. سطوح متوسط و پایین اقتصاد خانواده به گونه ای که اعضای خانواده به ویژه جوانان و کودکان کمترین آسیب را ببینند. بحث مدیریت اقتصادی در واقع سابقه و تجربه طولانی در مدیریت ثروت اقتصادی خانوارها دارد و نشان می دهد که آنها در تمامی سطوح اقتصادی بسیار موفق هستند.
مهارت های لازم برای مشارکت در مدیریت اقتصادی خانواده
این پژوهشگر علوم اجتماعی با اشاره به اینکه بخش اول مهارت ها منابع مالی و تولید پول است، درباره کسب مهارت های لازم برای مشارکت در مدیریت اقتصادی خانوار می گوید: در دنیای پیچیده امروزی که مشاغل تخصصی هستند، اولین مهارتی که بسیاری از زنان باید بیاموزند کار است و مهارت های شغلی در دسترس جامعه و کسب درآمد برای خدمت به خانواده بر اساس آن. البته مهارت های دیگری نیز باید به زنان خانه دار آموزش داده شود که یکی از آنها شناسایی مراکزی است که لوازم مورد نیاز خانه، سلامت جسمی، سلامت روانی و فرهنگی را ارزان اما با کیفیت مناسب ارائه می کنند.
وی درباره بالا بردن سطح دانش بانوان نیز گفت: بالا بردن سطح دانش بانوان به عنوان مثال در حوزه تغذیه مهم است. زنان در هر سنی می توانند آنچه را که اعضای خانواده به آن نیاز دارند بیاموزند، و اگر دو منبع برای رفع نیازها وجود داشته باشد، باید بتوانند «تعادل» بین منابع ایجاد کنند. به عنوان مثال، پروتئین از گوشت بره و تخم مرغ می آید. زمانی که مهارت ها و دانش تغذیه ای به دست آمد، می توانند در راستای مدیریت اقتصادی خانوار و در صورت لزوم جایگزین غذا شوند. به طور کلی، دانش و مهارت به فرد کمک می کند تا نیازهای واقعی خانواده را بشناسد و منابع جایگزین را در نظر بگیرد. او باید خانواده ها را زیر نظر بگیرد تا ببیند آیا این سیستم مدیریتی به اندازه کافی نیازهای آنها را برآورده می کند یا خیر.
تولید مالی «غیر مستقیم» زنان خانه دار
کمک به زنان شاغل برای ایجاد رفاه در خانواده هایشان
شریفی درباره استقلال مالی زنان می گوید: استقلال مالی به این معناست که زنانی که بیرون از خانه کار می کنند منبع تولید مالی داشته باشند اما زن خانه دار در خانواده تولید مالی هم داشته باشد. یک تصور غلط بسیار رایج این است که یک زن خانه دار خروجی مالی و درآمدی ندارد. اما نباید غافل شد که اگر مواد اولیه یک غذای خانوادگی ۵۰۰ هزار تومان است و چهار نفر از آن استفاده می کنند، اگر بخواهیم این غذا را از بیرون تهیه کنیم، باید ۱۲۰۰ هزار تومان برای آن هزینه کنیم؛ اما اگر این غذا را از بیرون تهیه کنیم باید ۱۲۰۰ هزار تومان هزینه کنیم. این تفاوت نامرئی راهی برای کسب درآمد و کمک غیرمستقیم به اقتصاد خانوار است.
در نهایت میگوید: زنانی که بیرون از خانه کار و درآمد دارند، اگر درآمدشان در اقتصاد خانواده استفاده شود، به خانواده کمک میکند تا زندگی مرفهتری داشته باشد. البته زنانی که با کار بیرون از خانه درآمد کسب می کنند، بار خانواده را هم بر دوش می کشند، اما اگر میزان هزینه و درآمد را محاسبه کنیم، می توان فهمید که کمک زیادی به خانواده می کنند.
پایان خبر هنر مدرسه
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "زنان شاغل باشند یا خانهدار؟!" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "زنان شاغل باشند یا خانهدار؟!"، کلیک کنید.